Cilt: 3 Sayı: 1, 18.05.2023

Yıl: 2023

İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi (International Journal of Human Mobility) günümüzün değişen koşul ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde göç çalışmalarını çeşitlendirmek ve zenginleştirmek, klasik yaklaşımların ötesine geçen, farklılık ve belirsizlikleri süreç temelli inceleyen ilişkisel çalışmaları desteklemeyi amaçlar.


Dergimiz akademi içinden ve dışından kamu, sivil toplum, özel örgütler gibi birçok farklı kurum ve kuruluşta çalışanların göç olgusuna dair araştırmalarına yer vermektedir. Son derece karmaşık süreçleri içerisinde barındıran ve çok disiplinli olan göç alanında, bütüncül bir yaklaşımı hedefleyen dergimiz, ampirik özgün araştırma, derleme, olgu tanıtımı, kısa yazı ve kitap tanıtımlarına yer vermektedir. İHUD, farklı yaklaşım ve disiplinlerin yer alabileceği sayı editörlüğü ve özel sayılar gibi oldukça esnek ve çok amaçlı bir yapıya sahiptir. 

Genel Biçim Özellikleri

Yazı Tipi Bütün metinde 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır.

Sayfa Yapısı A4 boyutlarındaki kağıda üst, alt, sağ ve sol boşluk 2,5 cm bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz şekilde olmalıdır.

Çalışmalar tek sütun olarak hazırlanmalıdır. Paragraflarda ve başlıklarda girinti ve çıkıntı olmamalıdır.

Paragraf Yapısı Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde;

önce ve sonra alanı 0,6 nk

Satır aralığı 1,5 olmalıdır.

Makale türlerine göre sözcük sayıları

Araştırma Makalesi (Kaynakça dahil 12000 sözcük)
Derleme Makale (3500-7000 sözcük)
Kitap Eleştirisi (Kaynakça dahil 1000-1500 sözcük)
Alana ilişkin Film, Belgesel, Gösteri, Sergi vb. Eleştirisi (1000-2000 sözcük)
Akademik Toplantı (Sempozyum, Konferans, Atölye vb.) Eleştirisi (1000-2000 sözcük)
Alanda Çalışmaları Olan Tanınmış Akademisyen ve Sanatçılarla Görüşme (1000- 2000 sözcük)
Editöre Mektup/Yorum (500-1000 sözcük)
Olgu Sunumu (1000- 1500 sözcük)


Çalışma Bölümleri

Başlık: Makale başlığı koyu ve sola dayalı olmalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse vs. başlığın sonuna * dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır

Yazar İsimleri: Yazar isimleri düz olmalıdır. Yazarın/yazarların tam adları, unvanları, çalıştıkları kurumlar, adres, telefon ve elektronik posta bilgileri belirtilmelidir.

Öz: Türkçe yazılan makaleler için 150 kelimelik Türkçe özetin yanında 150 kelimelik İngilizce özet eklenmelidir.
Ayrıca makale kabulünden sonra en az 500 kelimelik İngilizce geniş özet (extended summary) yazılacaktır. Bu bölümde atıf kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: 5-8 sözcük arasında sunulmalıdır.

Ana Metin: Giriş, Yöntem, Bulgular ve Tartışma, Sonuç ve Öneriler bölümlerini içermelidir.

Yöntem kısmında mutlaka Örneklem/Çalışma Grubu, Veri Toplama Araçları ve İşlem alt bölümleri bulunmalıdır. Model alt bölümüne sadece özgün bir model kullanılmışsa yer verilmelidir.

Çalışmalarda ana metin yapısı konunun türüne göre değişiklik gösterebilir. Ancak okuyucunun metinden faydalanmasını güçleştirecek detayda alt bölümler şeklinde düzenlenmemesine özen gösterilmelidir.

Kaynakça: Hem metin içinde hem de kaynakçada Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayımlanan Publication Manual of American Psychological Association (APA) (6. baskı) adlı kitapta belirtilen yazım kuralları uygulanmalıdır.

Tablo, Şekil ve Ekler

Tablo ve Şekiller: Tablo, şekil, resim, grafik vb. unsurlar metin içerisinde yer almalıdır. Çalışmanın sonunda ayrıca verilmemelidir.

Tablo ve Şekil ifadeleri (Tablo 1, Şekil 1 gibi) düz yazı karakteri ile yazılmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları ise italik yazılmalıdır.

Tablo ve şekillerde genel şablonun dışında 9 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılır. Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde;

• önce ve sonra alanı 0 nk,

• satır aralığı tek olmalıdır.

Tablo ve şekiller sola dayalı olmalı ve metin kaydırma özelliği kapalı olmalıdır. Tablo gösterimi için Örnek Makaleyi inceleyiniz.

Ekler: Her bir ek ayrı sayfalarda, kaynakçadan sonra verilmelidir.

Dergimizle aynı anda, birden fazla dergiye sunulan ve telif hakları ya da intihal gibi yasal ve akademik ölçütlere aykırılık taşıyan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmaz. Ayrıca değerlendirme başlatılmış olsa dahi, sürecin herhangi bir aşamasında söz konusu sorunların tespiti durumunda, derginin yayın etiği ilkeleriyle çelişen durum gerekçesiyle değerlendirme durdurulur ve çalışma ivedilikle yazar(lar)a iade edilir.



Dergiye gönderilecek çalışmaların özgün olması beklenirken, yukarıdaki unsurlar dışında daha önce bir başka yerde de yayımlanmamış olmaları gerekmektedir.



İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi, araştırma makalesi dışında farklı yayın türlerine de yer vermektedir:

Yayımlanması Öngörülen Makale ve Diğer Çalışma Türleri

Araştırma makalesi
Derleme makale
Kitap eleştirisi
Alana ilişkin film, belgesel, gösteri, sergi vb. eleştirisi
Akademik toplantı (sempozyum, konferans, atölye vb.) eleştirisi
Alanda calışmaları olan tanınmış sanatçı ve akademisyenlerle görüşme
Editöre mektup/yorum
Olgu sunumu
İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi, yayımlanması kabul edilen çalışmaların tüm yayın, yayım ve dağıtım haklarına sahiptir. Söz konusu çalışmalardan alıntı yapılması durumunda kaynak belirtilmesi zorunludur.



Sadece dergi tarafından sağlanan resmi e-posta adresine gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınır. Editörlere doğrudan gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.



Dergide yayımlanacak makalelerde etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınması gerekliyse, söz konusu izinlerin yazar(lar) tarafından belirtirmesi gerekmektedir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere yöntem bölümünde yer verilmesi gerekmektedir.



Dergide yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir ve yazılardaki görüşler hiçbir şekilde dergiye mal edilemez.



Dergiye sunulan tüm çalışmalar iki hakem tarafından değerlendirme sürecine (kör değerlendirme) alınır. Hakem değerlendirmelerinin çelişmesi durumunda editörler ve/veya Danışma Kurulu ek hakem değerlendirmesine başvurabilir. Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin ise olumsuz rapor yazması durumundaysa, makale üçüncü bir hakeme gönderilir ve son karar bu değerlendirmeye göre verilir.



Baş Editör ve Editörlerin Sorumlulukları

Baş editör ve editörler, dergi bünyesinde gerek içerik ve gerekse yayın kalitesinden sorumlu kişilerdir. Baş editör; editörler, hakemler ve yazarlar arasında olası çıkar çatışmalarını önlemekle yükümlüdür. Ayrıca hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir. Baş editör, dergide yayımlanacak makalelerle ilgili son kararı vermekle yükümlüdür. Editörler, çalışmaları bilgi ve uzmanlıkları doğrultusunda uygun hakemlere göndermekten ve değerlendirme sürecinin derginin yayın ilkelerine uygun şekilde yürütülmesinden sorumludur.

Hakemlerin Sorumlulukları

Hakemlerin temel görevi, değerlendirmeye alınan çalışmaların yayımlanması konusunda editörlerin vereceği karara katkı sağlamaktır. Hakemler değerlendirmelerini yaparken, çalışmanın gizliliğini korumakla yükümlüdürler. Bu süreçte elde ettikleri bilgileri kişisel amaç ve çıkarları ya da çalışmaları için kullanamazlar. Hakemler, derginin yayın etiğinde yer alan gizlilik politikasına aykırılık teşkil edeceğinden değerlendirme sürecindeki çalışmaları üçüncü kişilerle paylaşamazlar.



Hakemlerin, herhangi bir yazar ve/veya makalenin ilişkili olduğu kurum ile çıkar çatışması içinde olması durumunda, dergiyi bilgilendirmeleri ve değerlendirme sürecinden çekilmeleri esastır.



Hakemler, nesnel eleştiriler yapmak ve değerlendirmelerinde sadece çalışmayı merkeze alarak, yazar(lar)a yönelik kişisel yorumlardan kaçınmak durumundadır. Hakemlerin taşıdıkları etik sorumluluklara uymaları ve değerlendirmeleri tarafsız olarak yapmaları beklenmektedir. Hakemler, değerlendirmelerde herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederse hemen editörlere bilgi vermekle yükümlüdür.



Hakemlerin değerlendirme için kendilerine verilen sürelere uymaları beklenir. Hakemlerin değerlendirmeyi öngörülen zamanda tamamlaması mümkün değilse, bu durumu sorumlu editöre bildirmeleri gerekmektedir.


İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi, tüm çalışmalara ücretsiz ve sınırsız erişim sağlar. Dergimiz açık erişimli olup sunulan çalışmalar için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.